Sessie
Integrale transitie met biobased ketens
Tijd
12:30 - 13:00
Locatie
Zone gebouwde omgeving
Beschrijving

Zitplaats is beperkt, wees dus op tijd bij de sessie om verzekerd te zijn van een zitplaats.

Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, snel 900.000 woningen willen bouwen én de opgaven in het landelijke gebied willen realiseren, dan moeten de bouwsector, de landbouw en de industrie versneld verduurzamen. Biogrondstoffen vormen hierbij de sleutel. Building Balance is het landelijke transitieprogramma met als doel het gebruik van biogrondstoffen in de bouw versneld op te schalen. Dat gebeurt door het starten, stimuleren en ondersteunen van ketens van ‘land tot pand’ én door het creëren van de juiste condities waarmee de kans tot versnelling en opschaling wordt vergroot.

Samen met marktpartijen, gemeenten, provincies en de ministeries van LNV, BZK, I&W en EZ heeft Building Balance in kaart gebracht welke concrete vervolgstappen nodig zijn om biobased ketens van de grond te krijgen. Deze ketens dragen op een integrale wijze bij aan diverse maatschappelijke transities. Waaronder het verduurzamen van gebouwde omgeving, substantieel bijdragen aan de Nationale emissiedoelstellingen (jaarlijkse CO2-reductie van minimaal 1,5 Mton) en op een duurzame en economisch wijze invulling geven aan de opgaven in het landelijk gebied.

Jan Willem van de Groep, programmaregisseur Building Balance, vertelt over wat er nodig is om dat voor elkaar te krijgen, aan welke transities deze ketens bijdragen, op welke manier de bouw en landbouw elkaar wederzijds kunnen versterken bij het bereiken van klimaat- en natuurdoelen en hoe daar de komende jaren invulling aan wordt gegeven.