Sessie
Programma Erfgoeddeals (van OCW): hoe erfgoed gebruiken bij maatschappelijke opgaven en transities in de fysieke leefomgeving
Tijd
09:30 - 10:00
Locatie
Zone landbouw en landschap
Beschrijving

Zitplaats is beperkt, wees dus op tijd bij de sessie om verzekerd te zijn van een zitplaats.

Schieveen: een natuur- en erfgoedinclusieve belevenisboerderij onder de rook van Rotterdam. Van een tijdelijk ‘low budget’ pop-up project zonder vast bestaansrecht, maakt Natuurmonumenten de Belevenisboerderij. En, ontwikkelt deze verder tot een voorbeeldproject als ‘natuur- en erfgoedinclusieve publieksboerderij’. De betrokken agrariër Oosthoek zal daarbij zijn bedrijfsvoering verder verduurzamen en natuurinclusief maken. Uitgangspunt hierbij is dat dit gebeurt met respect voor het verleden, zodat deze aansluit bij de natuur-, erfgoed- en landschapsinclusieve ambities van de gemeente en Natuurmonumenten in de noordrand van Rotterdam.

Greppellan Fryslân: hoe waardevol (nat) greppelland ingezet kan worden voor de landbouwtransitie. Greppelland vertelt het verhaal van de ontwatering van Nederland. Dergelijke gronden hebben hoge erfgoed- en natuurwaarden én dragen bij aan het oplossen van huidige opgaven als het versterken van biodiversiteit, reduceren van bodemdaling en CO2-uitstoot en aanpassing van ons landschap aan het veranderende klimaat. Dit sluit echter niet 1 op 1 aan bij de eisen van hoogproductieve landbouw van nu. In dit project wordt aangetoond dat dit wél mogelijk is.

Beide inleiders zullen toelichten hoe zij de resultaten gaan behalen in 2024 en 2025.