× Dashboard Helpdesk FAQs Registreren Inloggen

Europees aanbesteden op een paar A4-tjes: het kan!

Spreker(s)
Eric Faase (Universiteit Utrecht)
Niels van Ommen (PIANOo)

Omschrijving
Het Inkoop- en Aanbestedingscentrum van de Universiteit Utrecht heeft twee jaar geleden het roer omgegooid. Resultaat: minder administratieve lasten, meer focus op de bedoeling en meer inschrijvingen van regionale partijen die anders zelden tot nooit meedoen aan Europese aanbestedingen.
De universiteit trekt bij iedere Europese aanbesteding niet meer de standaard offerteaanvraag uit de kast, met 30 pagina's juridische tekst gericht op het afdichten van 'gaten' en het beschrijven van alle mogelijke scenario's tijdens de aanbesteding. In plaats daarvan begint ze vanaf een leeg papiertje met de intentie om direct tot de kern te komen. Beknopt (uitgangspunt: 3A4) en in begrijpelijke taal. Dit vermindert administratieve lasten aan alle kanten en werkt uitnodigend voor leveranciers die normaliter niet meedoen aan Europese aanbestedingen.
Deze werkwijze is binnen de universiteit inmiddels succesvol toegepast in een tiental trajecten en krijgt navolging: er ontstaat zelfs een "Beweging #Uitgangspunt3A4" met meerdere aanbestedende diensten. De sessie wordt kort ingeleid door Niels van Ommen, programmamanager Beter Aanbesteden, een programma waar het verminderen van administratieve lasten en beter toegankelijk maken van aanbestedingen belangrijke doelstellingen zijn.

Voor wie is dit interessant?
Inkopers, inkoopmanagers, inkoopadviseurs, interne opdrachtgevers, juristen.

Type sessie
TALK

Wanneer
donderdag 3 juni 2021 van 15:15 tot 16:00 uur

Downloads
[PDF] Presentatie Aanbesteden volgens #Uitgangspunt3A4


naar boven